Изтребителят Су-57 е вдигнат от летеца-изпитател на Конструкторското бюро Сухой Сергей

...
Изтребителят Су-57 е вдигнат от летеца-изпитател на Конструкторското бюро Сухой Сергей
Коментари Харесай

Русия: Новият ни най-опасен боен самолет полетя

Изтребителят Су-57 е вдигнат от летеца-изпитател на Конструкторското бюро „ Сухой ” Сергей Богдан

Вече е доказано, че усъвършенствана версия на съветския изтребител от последващо потомство Су-57 е направила първия си полет на 21 октомври, като това беше обявено от държавната Обединена авиостроителна корпорация дни по-късно, съобщава Military Watch Magazine, съобщи.

Подробностите по отношение на новия вид бяха нищожни, като се изключи това, че той е летял на летището на Института за летателни тествания „ Громов ”, пилотиран е от летеца-изпитател на Конструкторското бюро „ Сухой ” Сергей Богдан и че самолетът „ предлага опция за инсталиране на мотори от втора степен “.

Руски източници по-рано оповестиха, че Су-57 ще получат мотори Saturn 30 с опциите на последващо потомство през 2022 година, което единствено по себе си е доста забавена дата, (първоначално се очакваше силовата установка да влезе в употреба през 2010 г.), в този момент обаче не се чака това да се случи преди 2025 година

В същата 2025 година ще постъпи на въоръжение усъвършенствана трансформация Су-57М и „ Сатурн-30 ” ще стане основно отличие на разновидността „ М ” от базовия, намиращ се в този момент на въоръжение.

Първоначално се очакваше произвеждане на мотора Saturn 30 да стартира през 2015 година, само че той не се издигна във въздуха до декември 2017 година Официални изказвания го вършат най-мощния мотор за изтребител в света. Въпреки че се чака да надмине американските мотори F119 на изтребителя F-22, до които съществуващите съветски мотори като AL-41F1 към този момент са се доближили, към момента не е ясно дали Saturn-30 ще може да предложи сходни характерности като на най-новия F135 в американските изтребители F-35 или WS-15, които сега се тестват на китайски стелт изтребител J-20. Декларираните характерности на новия съветски мотор са сходни на руския AL-41F, който през 90-те години на предишния век доближи стадия на усъвършенстван първообраз, само че беше спрян от произвеждане.

Очаква се Saturn-30 да обезпечи на Су-57 ненадминати летателни характерности (включително способността да поддържа крейсерска скорост (най-икономична) над Mach 2 без потребление на форсажни камери, както и да понижи условията за поддръжка и да увеличи жизнеспособността на самолета.

Към днешна дата съветските военновъздушни сили разполагат едвам с 6 броя Су-57, въпреки руско-украинският спор да даде редица благоприятни условия за тестване на самолета в пердах против огромен държавен съперник, каквито по-големите стратегии на Съединени американски щати и Китай за стелт изтребители нямаха. По-конкретно Су-57 тества датчици и благоприятни условия за противовъздушно противопоставяне и сполучливо извърши редица бойни задачи.

Освен това има най-малко един не доказан случай на въздушен пердах на рискови дистанции против стар Су-27 на украинските Военновъздушни сили руско произвеждане. И с помощта на неведнъж доказаните от публични източници ударни интервенции, Су-57 стана единственият от поколението, който изпълняваше сходни задания.

В същото време се акцентира, че американският му аналог F-22 по принцип е лишен от опция за задхоризонтен пердах. Очаква се флотът от Су-57 да премине границата от 50 броя през 2026 година и да доближи 76 до края на 2027 година Обсъждат се необятно вложенията за разширение на производството и вероятността за задгранични поръчки, по-специално от Алжир.

Въпреки цялата си страхотна мощност, на Су-57 му липсват редица основни технологии от J-20 и F-35, а стартирането в употреба в обилни количества едвам в средата на 2020-те години ще сложи Русия в позиция да наваксва спрямо водачите в промишлеността Китай и Съединените щати. Русия обаче решително изпреварва останалия свят, а най-близкият противник в създаването на локален изтребител от пето потомство е Южна Корея с нейната стратегия KF-21.

Тъй като се чака Китай и Съединените щати да показват първите си изтребители от 6-то потомство към 2030 година, има причина да се счита, че Русия ще влага съществено, с цел да трансформира Су-57 в изтребител от " 5++ потомство " с технологии от 6-то потомство - тъкмо както употребява Су-35 от потомство 4++ за противопоставяне на F-22 и F-35. Разработването на Су-57М ще бъде основна стъпка към тази цел и до началото на 2030 година се чака да се появят Су-57М2 и други негови наследници, до мощно модифицирания Су-60.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР